Translate

czwartek, 13 września 2012

Malinowa Pianka!


Malinowa Pianka!



W malinowym chruśniaku, przed ciekawym wzrokiem.
Zapodziani po głowy, przez długie godziny
Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny
Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem. B. Leśmian. 



Maliny, pięknie wyglądają, pachną i kuszą…


Oryginalna wersja tego ciacha wykonywana jest przy użyciu truskawek. Jest to popisowa słodkość mojej nowojorskiej przyjaciółki- Panny M. To właśnie Panna M. wzbudziła we mnie chęć tworzenia słodkości. Smak pianki jest niepowtarzalny….ale nic nie dorówna truskawkowej piance... Panny M. …oczywiście :) 

Mówią, że prawdziwi przyjaciele mogą nie rozmawiać ze sobą długo i nie widzieć się latami i nigdy nie poddadzą w wątpliwość swojej przyjaźni... kiedy się spotykają, jest tak jakby rozmawiali ze sobą dzień wcześniej, bez względu na czas który upłynął, czy to jak bardzo byli od siebie oddaleni…


Oto lekko zmieniony przepis w  sezonie malinowym :)


Składniki:

1 foremka malin 
400 ml śmietany 30%
mały jogurt naturalny 
4  łyżeczki żelatyny spożywczej 
3 łyżki cukru pudru
Paczka biszkoptów do wyłożenia spodu blaszki
pół szklanki Martini Bianco 
2 galaretki malinowe 




Przygotowanie:

Przygotować jedną galaretkę malinową według przepisu. Wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Cztery łyżeczki żelatyny i jedną galaretkę malinową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Umyte maliny podzielić na dwie części. Jedną część zmiksować lub rozdrobnić widelcem, a resztę zostawić w całości do dekoracji.



Śmietanę wlać do miski i ubić na sztywno. Dodać cukier puder, jogurt, rozpuszczoną galaretkę z żelatyną oraz zmiksowane maliny, wymieszać, aż masa będzie jednolita.


Tortownicę wyłożyć biszkoptami, skropić je przygotowanym alkoholem. Masę delikatnie przełożyć na biszkopty. Wstawić do lodówki na ok 15 minut. Następnie ułożyć na wierzchu pozostawione w całości maliny. 




Całość ostrożnie zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Voilà.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz