Translate

niedziela, 15 lipca 2012

Meksykańskie Tapas!!!



Mexico Lindo y Querido




Podróże, które są moją wielką pasją rozpoczęłam bardzo dawno temu….można by powiedziec że w poprzednim wieku…... jeszcze w epoce, kiedy media cyfrowe dopiero w naszym pięknym kraju  raczkowały, a zwykłe "bycie" było jedyną formą zapamiętywania pięknych i nieocenionych chwil ………Ile zakátkòw świata, tyle daròw i bogactw, które chłoniemy…... Jeśli mowa o Meksyku….to ja osobiście wskazałabym tu 3 bardzo istotne dary jakie Meksyk dał światu:

Fala: wstawanie z krzesełek kolejnych fanów na meczach, świat poznał je dzięki Meksykowi. Tam bowiem odbywały się w 1986 Mistrzostwa Świata, a właśnie transmisje z tamtego turnieju nauczyły świat robić falę….

Tequila: Meksykańską wódkę z agawy produkowana już w XVII wieku…..podawana z cytryná i solá…..


Mariachi: to odbicie duszy Meksykanów, w którym ozdwierciedlają się najbardziej autentyczne z ich uczuć. To naród, który krzyczy, śpiewa, płacze i śmieje się, ale zawsze przy akompaniamencie swojej muzyki. 


Jedynym źródłem i kryterium poznania rzeczywistości są zmysły…..jednym z nich jest smak…..Ktoś mádry kiedyś powiedział, że nie wszystko można wyrazić słowami…….. Nieraz potrzebujemy „ust” bardziej wrażliwych, obytych i doświadczonych……nieraz to nie słowa, a smaki obdarowujá nas najgłebszymi doznaniami….to dziéki nim jesteśmy 
w stanie poznać kawałek ziemi, na ktòrej stoimy!!!……
Dlatego mowa o Meksykańskiej Kuchni:  
pikantna i aromatyczna..bardzo 
warzywna, szczególnie fasolowa i kukurydziana :)


Dzięki Luisowi (Mòj Meksykański znajomy)….poznałam sekrety meksykańskich tapas:

"Guacamole - sos z awokado"




Składniki:

2-3 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z  limonki
1  ząbek czosnku
łyżeczka soli
1 mała drobno pokrojona cebula
2 łyżeczki pikantnego sosu tobasco
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mały pomidor


Rozgniatamy widelcem awokado…..mieszamy z sokiem z limonki. Rozgniatamy czosnek z solá. Dodaj cebulę, oliwę,pokrojony pomidorek, tabasco-może być chilli- 
Bez wátpienia niekwestionowaną królową przypraw tego regionu jest papryka chili .Swą popularność zawdzięcza starym indiańskim wierzeniom, że jedzenie jej wzmaga potencję seksualną.




"Nachos"




Składniki:
Przyprawy (chilli,sòl, papryka, itp)
mąka kukurydziana (60g)
mąka pełnoziarnista (40g)
gorąca woda (50ml)


Do wysokiego naczynia wsypujemy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól i przyprawy.  Tak przygotowane składniki suche-zalewamy gorącą wodá i…. Mieszamy…….. Wyrabiamy…..Wałkujemy bardzo cieńko…….kroimy placek na trójkąty dowolnej wielkości. Rozgrzewamy patelnię teflonową i podpiekamy, aż się zarumienią z obu stron. UWAGA!!! Nie używamy tłuszczu!!!! Zajadać je można z guacamole, dipami, serem, warzywami, smietaná.

__________________________________________________


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz