Mexico Lindo y Querido
Podróże, które są moją wielką pasją rozpoczęłam bardzo dawno temu….można by powiedziec że w poprzednim wieku…... jeszcze w epoce, kiedy media cyfrowe dopiero w naszym pięknym kraju raczkowały, a zwykłe "bycie" było jedyną formą zapamiętywania pięknych i nieocenionych chwil ………Ile zakátkòw świata, tyle daròw i bogactw, które chłoniemy…... Jeśli mowa o Meksyku….to ja osobiście wskazałabym tu 3 bardzo istotne dary jakie Meksyk dał światu:
Fala: wstawanie z krzesełek kolejnych fanów na meczach, świat poznał je dzięki Meksykowi. Tam bowiem odbywały się w 1986 Mistrzostwa Świata, a właśnie transmisje z tamtego turnieju nauczyły świat robić falę….
Tequila: Meksykańską wódkę z agawy produkowana już w XVII wieku…..podawana z cytryná i solá…..
Mariachi: to odbicie duszy Meksykanów, w którym ozdwierciedlają się najbardziej autentyczne z ich uczuć. To naród, który krzyczy, śpiewa, płacze i śmieje się, ale zawsze przy akompaniamencie swojej muzyki.
Jedynym źródłem i kryterium poznania rzeczywistości są zmysły…..jednym z nich jest smak…..Ktoś mádry kiedyś powiedział, że nie wszystko można wyrazić słowami…….. Nieraz potrzebujemy „ust” bardziej wrażliwych, obytych i doświadczonych……nieraz to nie słowa, a smaki obdarowujá nas najgłebszymi doznaniami….to dziéki nim jesteśmy
w stanie poznać kawałek ziemi, na ktòrej stoimy!!!……
w stanie poznać kawałek ziemi, na ktòrej stoimy!!!……
Dlatego mowa o Meksykańskiej Kuchni:
pikantna i aromatyczna..bardzo
warzywna, szczególnie fasolowa i kukurydziana :)
Dzięki Luisowi (Mòj Meksykański znajomy)….poznałam sekrety meksykańskich tapas:
"Guacamole - sos z awokado"
Składniki:
2-3 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z limonki
1 ząbek czosnku
łyżeczka soli
1 mała drobno pokrojona cebula
2 łyżeczki pikantnego sosu tobasco
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mały pomidor
Rozgniatamy widelcem awokado…..mieszamy z sokiem z limonki. Rozgniatamy czosnek z solá. Dodaj cebulę, oliwę,pokrojony pomidorek, tabasco-może być chilli- Bez wátpienia niekwestionowaną królową przypraw tego regionu jest papryka chili .Swą popularność zawdzięcza starym indiańskim wierzeniom, że jedzenie jej wzmaga potencję seksualną.
"Nachos"
Składniki:
Przyprawy (chilli,sòl, papryka, itp)
mąka kukurydziana (60g)
mąka pełnoziarnista (40g)
gorąca woda (50ml)
Do wysokiego naczynia wsypujemy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól i przyprawy. Tak przygotowane składniki suche-zalewamy gorącą wodá i…. Mieszamy…….. Wyrabiamy…..Wałkujemy bardzo cieńko…….kroimy placek na trójkąty dowolnej wielkości. Rozgrzewamy patelnię teflonową i podpiekamy, aż się zarumienią z obu stron. UWAGA!!! Nie używamy tłuszczu!!!! Zajadać je można z guacamole, dipami, serem, warzywami, smietaná.
__________________________________________________
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz