__________________________________________________
Zielone Lody dla Ochłody!
Składniki:
1 szklanka soku z zielonego melona lub kiwi
1/2 szklanki soku z ogórka
1/2 szklanki tequila
1 łyżka świeżego soku z limonki
1 łyżka syropu z mięty
Syrop z mięty: 2 gałązki mięty utarte z łyżką cukru
___________________________________________________
A co na to Groszki!!!
Krem Groszkowy
Składniki:
drobno posiekana cebulka
mały drobno posiekany seler
mały drobno posiekany seler
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki zielonego groszku
kilka zielonych oliwek
2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki mleka
kilka liści mięty
świeża natka pietruszki
świeża magii
sól
pieprz ziołowy
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
ser feta & groszki ptysiowe :)
ser feta & groszki ptysiowe :)
Cebulę, seler i czosnek duszę na oliwie przez kilka minut. Dodaję groszek, oliwki i bulion. Gotuję na małym ogniu, a następnie dodaję mleko, zmniejszam ogień i duszę ok. 15 minut. Po 15 minutach przelewam zupę do blendera, dodaję miętę, maggi i pietruszkę….miksuję aż zupka będzie aksamitna. Dodaję pieprz, sól, gałkę muszkatołową.
Na koniec wrzucam pokruszony ser feta----wyostrza smak. Podaję z kupnym groszkiem ptysiowym.
The goal isn't to live forever, the goal is to create something that will. Chuck Palahniuk.
___________________________________________________________________________
Linguine con pesto!!!
Składniki:
1 opakowanie Linguine
1 pęczek świeżej bazylii
½ szklanki orzechów pinii
2 awokado
2 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
½ szklanki oliwy z oliwek
sól morska
Świeżo zmielony pieprz ziołowy
Parmezan
Pamiętajmy, że makaron należy zawsze gotować w dużej ilości wody. Kiedy woda zaczyna wrzeć, dosypujemy sól. Dobrze jest dodać także łyżkę oleju, żeby makaron w trakcie gotowania się nie kleił. Makaron powinien być jędrny i mieć mączny smak — czyli, jak mawiają Włosi być al dente, co oznacza „na ząb”.
UWAGA!!!!! nigdy, pod żadnym pozorem nie odcedzamy go, ale wyciągamy bezpośrednio z garnka za pomocą specjalnych szczypiec lub widelca.
Bazylię, orzeszki, awokado, sok z cytryny, czosnek i oliwę miksuję w blenderze…..należy to robić tak długo aż pesto będzie gładkie. Dodaję sól i pieprz.
Mieszam gorący makaron z pesto…..posypuję świeżo startym parmezanem i kilkoma orzeszkami pinii.
____________________________________________________
Faith's Pizza!!!
Składniki:
1 łyżka suchych drożdży lub 30 g świeżych
1,5 szklanki ciepłej wody
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
Bazylia & Oregano (suszone)
Farsz!!! Ilość według uznania!
Brokuły
Zielone oliwki
Rukola
Oliwa ( 2-3 łyżki)
Czosnek (2 zàbki)
sól
pieprz ziołowy
pesto (2-3 łyżeczki)
Mozzarella
Jeśli chodzi o farsz…Ròżyczki brokuł,zielone oliwki, rukolę…mieszam z oliwą z oliwek…dodaję zmiażdżony czosnek, trochę pieprzu ziołowego i łyżeczkę soli. Na przygotowany spód wykładam sos pesto, a następnie zielony farsz…na wierzch kładę ser mozzarella. Piekę około 20 minut w temperaturze (200ºC).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz