Powszechnie panuje przekonanie – że PiErOgI to typowe danie kuchni staropolskiej. Eeeeeeeee tam!!! Nic bardziej mylnego. Przypuszczalnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Ojczyzną powszechnie uznawanych pierogów są Chiny……wychodzi, jakby wszystko było made in China :))))))
Pierogi z Jagodami
Składniki:
Ciasto
mąka pszenna - 3 szklanki
woda (ciepła) - około szklanki
sól - pół łyżeczki
olej - 2 łyżki
Nadzienie:
Jagody - 500 gramów
cukier - 3 łyżki
Do polania:
Jogurt Naturalny
Zmiksowane Jagody
cukier - 2 łyżki
Dodatkowo:
olej - 1 łyżka
Etap 1. Nadzienie:
Jagody- usuwamy liście i inne zanieczyszczenia, płuczemy. Odstawiamy na sito, aby obciekły. Przekładamy do miski, zasypujemy cukrem.
Etap 2. Ciacho:
A więc wsypujemy mąkę do michy, dodajemy sól-według uznania (ja do pierogów jagodowych dodaje tylko pół łyżeczki), olej i ciągle mieszając wrzącą wodę. Mieszam lyżká-bo ciasto jest goráce…..a gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski przekładam je, na oprószoną mąką stolnicę lub blat i …….wyrabiam.
Sekret!!->->->
Dobrze wyrobione ciasto………… przecinamy je na pół i w miejscu przecięcia, na ściankach powinny pojawić się pęcherzyki powietrza……..sooooo easy :)))
Etap 3. Ciężka praca :))))
Ciasto rozwałkowujemy partiami. Odcinamy kawałkami (pozostałe przykrywamy aby nie obsychało). Wycinamy kółka szklanką -ja to robie szklanká do Whisky, Na środek kółka dajemy jagody z cukrem……i zlepiamy-mozna urzyc takiego magicznego urzadzenia do zlepiania pierogów…Oh Yeah!!!!!!
Etap 4.
Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, od wypłynięcia 2 -3 min.
Etap 5. To co misie kochaja najjjjjbardziej…..Polewa:
Jogurcik mieszamy z cukrem-Polewamy i Zajadamy!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz