Translate

niedziela, 12 sierpnia 2012

Domowy Chleb!


Domowy Chleb!!!



Składniki:

8g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
pół kg mąki pszennej
1,5 szklanki letniej wody
3/4  szklanki płatków owsianych
4 łyżki oleju
łyżeczka soli
pół szklanki ziarna słonecznika
zioła według uznania



Przygotowanie!

Drożdże należy pokruszyć na małe kawałki, zasypać cukrem i zalać kilkoma łyżkami wody (dwie, trzy łyżki wody). Następnie dodać pozostałe składniki (mąkę, sól, płatki owsiane, olej, wodę, słonecznik, zioła) i wyrobić ciasto przez kilka minut. Powinno być lekko wilgotne i gładkie. 



Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, wygładzając zagięcia. W tak przygotowany papier włożyć uformowany bochenek. 

Następnie należy wyjąć ciasto wraz z papierem i  przełożyć je do innego naczynia na 20-30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie trzeba rozgrzać piekarnik do 250 st.C, UWAGA! Wraz z naczyniem żaroodpornym. Zarówno piekarnik, jak i naczynie ma być bardzo gorące.





Wyrośnięte ciasto przełożyć wraz z papierem do nagrzanego naczynia. Ciasto spryskać delikatnie wodą, posypać ziarnem słonecznika i ziołami. 




Włożyć chlebek do nagrzanego piekarnika (230°C), na ok. 35-40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę z naczynia i zostawić chleb jeszcze na 5-10 minut w piekarniku, tak by nie zrumienić chleba zbyt mocno.


 Następnie wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Bardzo ładne zdjęcia. Ciekawe zastosowanie naczynia żaroodpornego.

    OdpowiedzUsuń