Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Ryby i owoce morza
Kategoria: Ryby i owoce morza
- sos
- masło Lurpak 2 łyżki
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- szalotka 1 łyżka
- czosnek 2 ząbki
- mięta 2 łyżki
- musztarda z ziarnami gorczycy 1 łyżeczka
- szampan pół szklanki
- natka pietruszki garść
- sól szczypta
- pieprz ziołowy szczypta
- posypka
- Płatki migdałowe garść
- ryba
- filet z miecznika 1 sztuka
- cytryna 1 łyżka
- sól szczypta
- pieprz ziołowy szczypta
Filet z miecznika kropimy sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem ziołowym i odrobiną soli. Odstawiamy na bok.
Płatki migdałowe wrzucamy na patelnię teflonową i prażymy do chwili aż się przyrumienią (Około 5 minut).
W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła Lurpak i 4 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 1 łyżkę posiekanych szalotek, dwa utarte ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, łyżeczkę musztardy z ziarnami gorczycy, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i pół szklanki szampana. Wszystko razem dusimy około 5-7 minut.
Na patelnię wlewamy połowę sosu z rondelka, kładziemy filet z miecznika, pieczemy około 5 minut na jednej stronie, i 4 minuty na drugiej (aż zmieni kolor na lekko złotawy).
Rybę układamy na talerzu, polewamy pozostałą resztką sosu, posypujemy płatkami migdałowymi i natką pietruszki.
Niebo w gębie!
Autorzy 10 najlepszych komentarzy mają szansę wygrać kartę upominkową o wartości 50zł na zakupy w sieci sklepów DUKA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz