Translate

środa, 8 sierpnia 2012

Miecznik w Szampańskim Sosie!


Miecznik w Szampańskim Sosie!
Miecznik w szampańskim sosie
  • Miecznik w szampańskim sosie

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Ryby i owoce morza
Przepis na blogu autora

Składniki

  • sos
    • masło Lurpak 2 łyżki
    • oliwa z oliwek 4 łyżki
    • szalotka 1 łyżka
    • czosnek 2 ząbki
    • mięta 2 łyżki
    • musztarda z ziarnami gorczycy 1 łyżeczka
    • szampan pół szklanki
    • natka pietruszki garść
    • sól szczypta
    • pieprz ziołowy szczypta
  • posypka
    • Płatki migdałowe garść
  • ryba
    • filet z miecznika 1 sztuka
    • cytryna 1 łyżka
    • sól szczypta
    • pieprz ziołowy szczypta

Jak przygotować

Filet z miecznika kropimy sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem ziołowym i odrobiną soli. Odstawiamy na bok.
Płatki migdałowe wrzucamy na patelnię teflonową i prażymy do chwili aż się przyrumienią (Około 5 minut).
W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła Lurpak i 4 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 1 łyżkę posiekanych szalotek, dwa utarte ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, łyżeczkę musztardy z ziarnami gorczycy, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i pół szklanki szampana. Wszystko razem dusimy około 5-7 minut.
Na patelnię wlewamy połowę sosu z rondelka, kładziemy filet z miecznika, pieczemy około 5 minut na jednej stronie, i 4 minuty na drugiej (aż zmieni kolor na lekko złotawy). 
Rybę układamy na talerzu, polewamy pozostałą resztką sosu, posypujemy płatkami migdałowymi i natką pietruszki.
Niebo w gębie!
Autorzy 10 najlepszych komentarzy mają szansę wygrać kartę upominkową o wartości 50zł na zakupy w sieci sklepów DUKA.
201211Głosuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz