Składniki:
2 duże ziemniaki
rozmaryn
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 zielona papryka
mała papryczka chili
garść szpinaku
2 jajka
mozzarella
kolendra
sól
pieprz
Sos:
1 duży pomidor
mały ząbek czosnku
2 listki świeżej bazylii
szczypta soli i pieprzu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Pomidora obrać ze skóry, połączyć ze sobą wszystkie składniki, zmiksować przy użyciu blendera.
Przyprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać ziemniaki pokrojone w bardzo cienkie plasterki. Ziemniaki, należy ułożyć na patelni jeden plaster obok drugiego, mogą lekko nachodzić na siebie. Dodać sól, pieprz, posiekany rozmaryn. Podpiekać na małym ogniu około 5 minut.
W tym czasie, w rondelku na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, cebulę, pokrojoną w kosteczkę paprykę
i papryczkę chili. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać szpinak i wymieszać. Smażyć na małym ogniu ok.
4 minut.
i papryczkę chili. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać szpinak i wymieszać. Smażyć na małym ogniu ok.
4 minut.
Warzywa przełożyć na podpieczone ziemniaki. Masę należy równomiernie rozsmarować po całej powierzchni ziemniaków. Posypać startą mozzarellą. Wlać roztrzepane w misce jajka doprawione solą i pieprzem. Smażyć frittatę przez około 5-7 minut na małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią, tak aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała. Przykryć patelnię pokrywką na 2 minuty. Pod koniec smażenia, gdy jajka będą już prawie całkowicie ścięte, posmarować frittatę sosem pomidorowym, posypać serem i świeżą kolendrą.
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Dzięki wielkie i polecam :)))
OdpowiedzUsuń