Translate

środa, 15 sierpnia 2012

Zielona Frittata Ziemniaczana !!!


            




Składniki:

2 duże ziemniaki
rozmaryn
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 zielona papryka
mała papryczka chili
garść szpinaku
2 jajka
mozzarella
kolendra
sól
pieprz



Sos:

1 duży pomidor
mały ząbek czosnku
2 listki świeżej bazylii
szczypta soli i pieprzu
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Pomidora obrać ze skóry, połączyć ze sobą wszystkie składniki, zmiksować przy użyciu blendera. 
Przyprawić solą i pieprzem.



Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać ziemniaki pokrojone w bardzo cienkie plasterki. Ziemniaki, należy ułożyć na patelni jeden plaster obok drugiego, mogą lekko nachodzić na siebie. Dodać sól, pieprz, posiekany rozmaryn. Podpiekać na małym ogniu około 5 minut.


W tym czasie, w rondelku na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, cebulę, pokrojoną w kosteczkę paprykę 
i papryczkę chili. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać szpinak i wymieszać.  Smażyć na małym ogniu ok. 
4 minut.



Warzywa przełożyć na podpieczone ziemniaki. Masę należy równomiernie rozsmarować po całej powierzchni ziemniaków. Posypać startą mozzarellą. Wlać roztrzepane w misce jajka doprawione solą i pieprzem. Smażyć frittatę przez około 5-7 minut na małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią, tak aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała. Przykryć patelnię pokrywką na 2 minuty. Pod koniec smażenia, gdy jajka będą już prawie całkowicie ścięte, posmarować frittatę sosem pomidorowym, posypać serem i świeżą kolendrą.

Po chwili odstawić frittate z ognia. Odczekać kilka minut, Frittata będzie stawała się coraz bardziej zwięzła. Sabroso!

Let us eat and drink; for tomorrow we shall die…... 



2 komentarze: