Translate

wtorek, 28 sierpnia 2012

Zupa Krem Pomidorowy z Kokosową Nutką!!!






La Tomatina - święto obchodzone w miejscowości Buñol, położonej w prowincji Walencja, podczas którego uczestnicy obrzucają się nawzajem tonami pomidorów. Bitwa na pomidory odbywa się w ostatnią środę sierpnia, stanowiąc główny punkt trwającej cały tydzień fiesty, która co roku przyciąga ogrom turystów z całego świata. Ulice zamieniają się w wypełniony pomidorowo-keczupowy i jakże zasobny w potas potok. Co ważne, można używać tylko pomidorów i to przed rzutem koniecznie zgniecionych w ręku……Apropo gniecionych pomidorow….sierpniowym tropem…La Tomatina w Kuchni :))))


Zupa Krem Pomidorowy 
z Kokosową Nutką

W zupie można wyczuć kilka poziomów smakowych, które doskonale się uzupełniają i równoważą: ostre chilli,  łagodne pomidory i słodkie mleko kokosowe.


Składniki:

2 świeże pomidory
1 opakowanie pomidorów z puszki 
garść bazylii
włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, 
maggi (świeży Lubczyk) 
sól, pieprz, chilli
 2 trójkąciki serka topionego
100 ml mleczka kokosowego


Przygotowanie:
Warzywa umyć, pokroić, gotować jak na bulion. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, pomidory z puszki i bazylię. Doprawić do smaku. Gotować kilka minut. Wszystko razem zmiksować na jednolitą, kremową masę. Dodać 2 serki topione Ementaler i 100 ml mleczka kokosowego. Udekorować bazylią. Mniam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz