La Tomatina - święto obchodzone w miejscowości Buñol, położonej w prowincji Walencja, podczas którego uczestnicy obrzucają się nawzajem tonami pomidorów. Bitwa na pomidory odbywa się w ostatnią środę sierpnia, stanowiąc główny punkt trwającej cały tydzień fiesty, która co roku przyciąga ogrom turystów z całego świata. Ulice zamieniają się w wypełniony pomidorowo-keczupowy i jakże zasobny w potas potok. Co ważne, można używać tylko pomidorów i to przed rzutem koniecznie zgniecionych w ręku……Apropo gniecionych pomidorow….sierpniowym tropem…La Tomatina w Kuchni :))))
Zupa Krem Pomidorowy
z Kokosową Nutką
W zupie można wyczuć kilka poziomów smakowych, które doskonale się uzupełniają i równoważą: ostre chilli, łagodne pomidory i słodkie mleko kokosowe.
Składniki:
2 świeże pomidory
1 opakowanie pomidorów z puszki
garść bazylii
włoszczyzna: marchew, pietruszka, por,
maggi (świeży Lubczyk)
sól, pieprz, chilli
2 trójkąciki serka topionego
100 ml mleczka kokosowego
Przygotowanie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz