Translate

piątek, 31 sierpnia 2012

Czarna Mamba czyli Zupa Krem z Czarnej Fasoli!!!



    Zupowy savoir-vivre: 

    "Dobre maniery to hałas, którego nie robisz przy zupie" Bennet Carf 

    Ale nie wszędzie... 

    Bowiem w Japonii mlaskanie i siorbanie jest odbierane jako wyraz najwyższego uwielbienia i szacunku dla dzieła kucharza….zresztą siorbanie to jedyny sposób jaki znam od dzieciństwa na ochłodzenie wrzątku :)

    W Afryce grubiaństwem jest poprosić o łyżkę do zupy, a zawartość miski wyjada się prawą ręką zbrojną w kawałek kukurydzanego ciasta…….Skoro zasady savoir-vivre’u dopuszczają jedzenie rękoma takich produktów jak: chleb, sery, rzodkiewki czy bakalie….to czemu nie zupę :)

    W niektórych zakątkach Ameryki Południowej zamiast łyżek używa się liści, które trzymane w rękach pozwalają na nałożenie większej porcji zupy.



  • Czarna Mamba czyli 
  • Zupa Krem z Czarnej Fasoli.

Składniki:

  • 1  cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • puszki czarnej fasoli
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  •  łyżeczka chili w proszku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki
  1. Przygotowanie:
  2. W garnku podsmażyć na rozgrzanej oliwie cebulę. Dodać pokrojonego pomidora, pieprz, sól i chilli. Zalać wywarem warzywnym. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po 10 minutach dodać opłukaną fasolę i gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, wymieszać z kolendrą i sokiem z limonki. Odczekać ok. 5 minut by zupa nasiąkła smakiem i zapachem kolendry. Doprawić do smaku. Całość zmiksować ok 30 sekund aż zupa będzie gładka. Udekorować szczypiorem i łyżką gęstej śmietany. Podawać z nachos :)


1 komentarz: